Több turbinát adna el az Alstom

MTI
2004.04.06. 11:49
A francia Alstom jelentős forgalom növekedésre számít Kínában. A vasúttechnikai berendezései és turbinái iránt jelentkező keresletnek köszönhetően 2004-ben az előző évihez képest 43 százalékkal ötszázmillió euróra tervezi növelni értékesítési árbevételét. Két éven belül a forgalom az elképzelések szerint eléri az egymilliárd eurót.

Patrick Kron, az Alstom feje kínai látogatása során egy gazdasági fórumon való részvétele mellett a Sanghaj és Peking között tervezett gyorsvasút összeköttetés létesítésére szóló megrendelés elnyeréséhez is támogatókat kíván szerezni. A 14 milliárdos projektért versenyben vannak még a német Siemens és ThyssenKrupp konszernek is.

A francia TGV gyorsvasút szerelvényeinek gyártója tavaly hajszál híján kerülhette csak el a csődöt. Hibás turbinái miatt ugyanis kiesett egy nagy amerikai megrendelője, ami a könyvviteli szabálytalanságok miatt kirobbant botránnyal együttesen majdhogynem ellehetetlenítette pénzügyi helyzetét. Az Alstom a turbinák és a gyorsvasúti szerelvények mellett tengerjáró hajókat is épít.