Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Egymilliárdos kártérítés a Parmalat ügyben

MTI
2004.04.14. 15:18
A Parmalat csődgondnoka összesen egymilliárd eurós kártérítést kér azoktól a bankoktól, amelyek a Parmalat-ügybe belekeveredtek: Enrico Bondi a svájci UBS-től, az amerikai Citigrouptól, a Bank of Americától, a Morgan Stanleytől, valamint a milánói Banca Intesától és a német Deutsche Banktól szeretné behajtani a tetemes összeget.

A kártérítési összeg mellett a Parmalat nem stratégiai leánycégeinek értékesítéséből remél Bondi nagyobb összegeket. A holland Campina élelmiszeripari csoport már szerződést írt alá a Parmalat thaiföldi leánycégének átvételéről. A Parmalat Thaiföldön 175 alkalmazottat foglalkoztat.

E hét végéig kell továbbá dönteni Gianpaolo Zini ügyvéd szabadlábra helyezéséről: Zini Calisto Tanzi cégvezető közeli munkatársa volt és azzal vádolják, hogy offshore-cégek bonyolult rendszerét építette ki, amelyekkel a cégtulajdonos több milliárd euró nagyságrendben hajthatott végre pénzmosást.

A február 17-én őrizetbe vett Zini az utolsó gyanúsított, aki még vizsgálati fogságban van. Calisto Tanzit, háromhónapi vizsgálati fogság után, a múlt pénteken helyezték háziőrizetbe.