Gusztáv
-4 °C
1 °C

Jelentősen nőtt a lengyel ipari termelés

MTI
2004.04.21. 15:26
Márciusban a lengyel ipari termelés 23,8 százalékkal haladta meg a tavaly márciusi szintet - közölte a lengyel statisztikai hivatal szerdán. Szezonális kiigazítással egy százalékkal volt magasabb az ipar teljesítménye a februárinál, és 17,5 százalékkal a tavaly márciusinál.

A legnagyobb emelkedést a feldolgozóipar mutatta, éves szinten 28 százalékot, az első negyedben - a tavalyi utolsó negyedhez képest - 23,7 százalékot. Az autóipar ezen belül is kiugró teljesítményt mutatott: 74 százalékos növekedést tavaly márciushoz képest.

Ugyanakkor 0,6 százalékkal visszaesett a ruházati és bőripari termékek gyártása. Március jó hónap volt a lengyel építőipar számára is: az építőipari cégek teljesítménye 6,3 százalékkal nőtt tavaly márciushoz képest, miközben az első negyedben 4,3 százalékkal csökkent a termelése.

A lengyel gazdasági konjunktúra motorja elemzők szerint továbbra is az export, miközben a belföldi kereslet is nőtt a negyedben. A termelői árak márciusban 4,6 százalékkal haladták meg egy évvel korábbi szintjüket. Gazdasági szakértők az idei első negyedben 5,5-6,3 százalékos éves szintre vetített GDP-növekedési ütemet várnak.