Hatszáz külföldi munkavállaló Szabolcsban

MTI
2004.05.06. 14:02
Több mint hatszáz munkavállalási engedélyt adott ki külföldieknek tavaly a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Munkaügyi Központ - közölte Gál Sándor igazgató a térségi munkaügyi tanács Nyíregyházán tartott ülésén, csütörtökön. A 611 engedély közül a legtöbbet, 308-at ukrán állampolgárok kapták, majd 212-őt romániai munkavállalók - mondta a munkaügyi hatóság vezetője, amikor beszámolt a testületnek a szervezet munkájáról.

Hozzátette: az Európai Unió tagországaiból 43-an dolgoznak Szabolcsban, főként angol, német, francia, osztrák, olasz és belga cégeknél, többnyire irányítói vagy középvezetői beosztásokban. A többi munkavállalási engedély más európai, ázsiai és észak-amerikai országok állampolgárai között oszlott meg. Gál Sándor beszámolójában kiemelte, hogy a nyírségi munkaügyi szervezet közvetítésével a térségben 23370 munkavállaló helyezkedett el 2003-ban. Bér-, vagy közteher-támogatott álláshelyekre több, mint 17 ezren kerültek, míg a többieket az állásokat hirdető cégek alkalmazták. Az újonnan bejelentett álláshelyek száma a múlt évben 20.500 volt a régióban, s a nem támogatott státusoké is megközelítette a 11000-et.

Az igazgató kitért az úgynevezett decentralizált foglalkoztatási alap összegének felhasználására: a rendelkezésre álló 4 milliárd 264 millió forintból 31600 munkanélküli kapott támogatást. Gál Sándor megjegyezte: az állástalanok havi átlaglétszáma 36500 volt tavaly Szabolcsban. Az összegből elsősorban bér és annak járulékai támogatásával segítették a munkahelyek megtartását, köz- és közhasznú munkák szervezését, a képzéseket, átképzéseket, valamint a munkanélküliek vállalkozóvá válását is. A szabolcsi munkaügyi központ úgynevezett humán szolgáltatási tevékenységet is nyújtott az elhelyezkedési gondokkal küzdő embereknek, 6000-en kaptak segítséget a szakszolgálattól, főként pályatanácsadási kérdésekben.