Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Hatezer milliárd forint uniós pénz infrastruktúrára

MTI
2004.05.06. 17:47
Magyarország 2007-2013 között mintegy 6.000 milliárd forintnyi uniós támogatást hívhat le, a nemzeti önrésszel együtt így 10.000 milliárd forint értékű infrastruktúra-fejlesztés valósulhat meg - mondta Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkár a Magyar Betonszövetség konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Hozzátette: ez az összeg nyolcszorosa, mint a 2004-2006 között a I. Nemzeti Fejlesztési Tervre (NFT) fordítható összeg. Az államtitkár közölte: készül a II. NFT, melynek első átfogó koncepciója ez év végén kerül az Országgyűlés elé, jövő év közepén kell az unióhoz benyújtani, míg a fejlesztések operatív programokra bontását 2005 végére kell kidolgozni.

Baráth Etele utalt arra, hogy Magyarország tavaly mintegy 240 millió euró (60 milliárd forint) uniós támogatást használt fel, míg az idén 840 millió euró áll rendelkezésre, ám várhatóan ennek csak 30 százalékát hívják le.

Kifejtette: 2007-re az uniós támogatás az idei négyszeresére, 3,2 milliárd euróra emelkedik, míg 2013-ban - az uniós költségvetési ciklus utolsó évében - már 4 milliárd eurót hívhat le az ország a közösségtől. Ám akkor ez az összeg a korábbi évekből áthúzódó támogatással elérheti az 5 milliárd eurót. Az államtitkár emlékeztetett Írország példájára, amelynek gazdasága csak az 1973-as csatlakozást követő tíz év múlva lett sikeres, mikor már beértek az uniós fejlesztések.

Írország példája azzal a tapasztalattal is szolgál Magyarország számára, hogy az uniós és nemzeti forrásból származó fejlesztési pénzek felét tette ki az ehhez kapcsolódó beáramló működő tőke összege. Az államtitkár szerint ez pedig az építőipari cégek és elsősorban a betongyártók számára rendkívül kedvező fejlődési lehetőséget kínál. Az NFT programjainak jelentős része ugyanis szennyvíztisztító telep, csatorna, hulladéklerakó, vasút és autópálya építését jelenti.