Sertésvita: nem szóltak az osztrákok

MTI
2004.05.06. 17:26
Magyarország semmiféle hivatalos jelzést nem kapott az osztrák hatóságoktól, hogy bármiféle tilalmat, vagy korlátozást rendeltek volna el a magyar élősertés exportra - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t Dékány András, az agrártárca szóvivője.

A szóvivő jelezte: május elseje óta - azaz Magyarország hivatalos uniós tagságának kezdetétől - ugyanakkor az osztrákoknak lehetőségük van visszautasítani a Magyarországról érkező élősertés-szállítmányokat. Ezt azért tehetik meg, mert állításuk szerint Magyarország nem tudja hitelesen dokumentálni, hogy rendelkezik Aujeszky kórmentesítési programmal.

Ha ezt Magyarország be tudja mutatni, akkor ilyen korlátozásokat nem szabhat az osztrák állategészségügyi hatóság - tájékoztatott a szóvivő.

Dékány András emlékeztetett arra: 2003 novemberében megjelent Brüsszelben, a hivatalos közlönyben az a hirdetmény, hogy Magyarország megkezdte az Aujeszky kórmentesítési programot. Ennek a programnak a végrehajtásához kért és kapott EU-támogatást az ország.

A szóvivő elmondta azt is: ugyanakkor néhány héttel később a hivatalos lista közzétételekor - vélhetően adminisztrációs hiba miatt, húzta alá a szóvivő - Magyarország már nem szerepelt azon országok között, amelyek megkezdték az Aujeszky kórmentesítést. Az ügy tisztázására Magyarország megkezdte az egyeztető tárgyalásokat Brüsszelben, és a megbeszélések jelenleg is folynak arról, hogy hivatalosan is felkerüljön az ország erre a listára. Dékány András szerint ez a feltétele ugyanis annak, hogy a Magyarországról érkező élősertés-szállítmányokat egyetlen ország se utasíthasson vissza.