Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Rekordnövekedésre számít az Audi

MTI
2004.05.07. 12:37
Az április eredmények láttán az Audi már biztosnak tartja az éves értékesítési rekord elérését az idén. Ralph Weyler értékesítési igazgató a dpa hírügynökségnek pénteken elmondta, hogy a változatlanul nehéz német belföldi piaci helyzet ellenére is bíznak az értékesítési sikerben az új típusaik kedvező fogadtatása láttán. Az idei első négy hónapban 4,1 százalékkal nőtt az értékesítési volumen, 259 ezres rekordra. Áprilisban, kis növekedés után, 68 ezer autó kelt el. Az első negyedévben az Audi a legnagyobb ütemben növekvő luxuskategóriájú típus rangját érdemelte ki. Az A6-os típus megrendelései a cég saját várakozásait is felülmúlják. Az idén ennek ellenére is változatlanul 80 ezer A6-os eladását tartja kivitelezhetőnek, mert a gyártási folyamatot még fel kell futtatni. Az Audi az első négy hónapban 50 százalékkal növelte az A8 típus eladásait.

A növekedést már nem csak az ázsiai piacok támogatják, mivel nyolc európai országban is értékesítési rekordot ért el a Volkswagen-csoporthoz tartozó cég. - Az Egyesült Államokban azonban jobb is lehetne a helyzet - ismerte el az értékesítési igazgató. Ott ugyanis az első négy hónapban csökkentek az eladások. Az A6-os őszi bemutatásától azonban fordulatot vár az Audi. A cég nem szállt be az amerikai piacon dúló kedvezményháborúba, ami éreztette is hatását értékesítéseinek alakulását. A német piacot is az értékesítési ösztönzők és kedvezmények iránt növekvő igény jellemzi, még a magasabb árkategóriákban is. Az anyavállalat, a Volkswagen az új Golf típus eladásait csak ingyenes klímaberendezéssel tudta felfuttatni.

A Volkswagen AG adózott eredménye 87 százalékkal 26 millió euróra csökkent az első negyedben az egy évvel azelőttihez képest, miközben az Audi üzemi eredménye 7 százalékkal 248 millió euróra nőtt. A Volkswagen AG törzsrészvénye péntek délelőtt 36,06 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 0,11 százalékkal olcsóbb a csütörtöki, 36,10 eurós zárónál. Pénteken 36,10 eurón is nyitott. Pénteken 18,69 százalékkal olcsóbb volt, mint az év elején - eddig 44,90-35,35 euró között alakult -, és 9,27 százalékkal drágább, mint egy éve.