Az Electrolux a jövőben csak Magyarországon gyárt porszívókat

MTI
2004.05.11. 13:32
Az Electrolux Magyarországra telepíti svédországi porszívógyárát: a kapacitást az év folyamán folyamatosan telepítik át az Electrolux magyarországi porszívógyárába Vastervikből, a folyamat 2005 első negyedévének végén fejeződik be.

A bezárás mintegy 500 dolgozót érint Svédországban és 200 millió koronába kerül a cégnek, a lépés a svédországi porszívógyártás teljes beszüntetését jelenti.

Az áthelyezés a Gripen International és a magyar állam közötti ellentételezési szerződés része: e megállapodás alapján a magyarországi svéd beruházásokat, a magyarországi svéd érdekeltségű vállalatok exportját beszámítják a Gripenek árába, így a magyar államnak az ellentételezési program végén gyakorlatilag nem kerül pénzébe a vásárlás.

Az ellentételezésben az egyik legnagyobb hányaddal az Electrolux vesz részt. Eddig a gazdasági tárca 41,2 milliárd forintnyi összeget ismert el az ellentételezési program keretében, további 20 milliárdról a napokban kell döntenie. Az Electrolux Jászberényben már üzemeltet porszívógyárat, ahol 500 fő dolgozik, az új gyártás áthelyezésével ez valószínűleg mintegy 200 fővel bővül majd a foglalkoztatás. Tavaly itt 1,8 millió porszívót gyártottak, az idei terv megközelíti a 2 millió darabot. Az Electrolux tájékoztatása szerint az üzem áthelyezésével a porszívógyártás Jászberényben már az idén bővül. Jövőre mintegy egymillió darabbal növekedhet a termelés Jászberényben.