Rekordnyereség a Mazdánál

MTI/Reuters
2004.05.13. 14:38
A Mazda Motor Corp., az ötödik legnagyobb japán autógyár tavalyi nyereségének 40 százalékos javulásáról számolt be európai sikerének köszönhetően, ez tíz éves rekordo. Az idei évre pedig nyeresége javulásának mérséklődését jelezte előre az emelkedő nyersanyagárak és a jen emelkedő árfolyama miatt.

"Az idén minden régióban az értékesítési volumen és árbevétel javulására számítunk, de a költségek további csökkentésének is fontos szerepet tulajdonítunk" - jelentette ki Imaki Hisakazu elnök-ügyvezető igazgató. "A deviza árfolyamok azonban hátrányosan alakulnak és a nyersanyag árak is emelkednek" - tette hozzá.

Elemzők "hagyományosan mértéktartóként" vetették el a Mazda előrejelzését, kihangsúlyozván, hogy az autógyár könnyűszerrel túlszárnyalhatja tavalyi eredményét idei 10 százalékos értékesítés növelési tervének tartása mellett.

Az egyharmad részt a Ford Motor Co. tulajdonában lévő Mazda az elmúlt évtized nagy részét piros mérlegeredménnyel jegyezte. Fordulatot az olyan egyedi modellek hozták meg számára, mint például az RX-8 sportkocsi és az Mazda6/Atenza sportlimuzin. Modelljei révén a nyugat-európai piac leggyorsabban növekvő márkájává nőtte ki magát. Az elmúlt év októberében bemutatott Mazda3/Axela sportos kompakt autót szintén úgy viszik mint a forró zsemlét. A sikersorozatot az idén két új modell folytatja a Mazda reményei szerint, az MX-Micro sportkocsi és az MX-Flexa koncepció modell, amelyek a Forddal folytatott együttműködés szorosabbra vonásával a költségmegtakarítás terén is nagy előrelépést képviselnek.