Árfolyam segítette a Danubiust

Napi Online
2004.05.14. 10:35
Bíztató jeleket vél felfedezni az idegenforgalmi piacon a Danubius első negyedéves gyorsjelentése, ám a társaság tavalyinak felére csökkenő veszteségében nem ez, hanem a kedvező árfolyamhatások játszották a döntő szerepet az első negyedévben.

A szállodacsoport 892 millió forintos adózás előtti veszteséggel zárta az első három hónapot, ez jelentős javulás az egy évvel korábbi 2,1 milliárd forintos veszteséghez képest. Ugyanakkor a tavaly 615 millió forintos hiteleken elszámolt árfolyamveszteséget és az idei 585 millió forintos nyereséget nem számítva a 1,477 milliárd forintos operatív veszteség gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival. Az árbevétel jelentős, 20 százalékos növekedést mutat, ebben a legnagyobb szerepet a magyar szállodák játszották, részesedésük az összforgalomból 66,8 százalékra bővüét a tavalyi 62,9 százalékról.

A magyar szállodák foglaltsága 6,9 százalékponttal bővült 2003-hoz képest,, s az átlagár 3,5 százalékkal nőtt. A tagolt portfolió haszna egyben átok is, ugyanis a magyar szállodák javuló teljesítményét a cseh és a szlovák érdekeltségek visszaesése kísérte, a cseh szállodák 1,5, a szlovákiaiak 9,2 százalékponttal rontottak foglaltsági adataikon. A Danubius eredményének javulásáról - amellett, hogy a menedzsment optimizmusa és javuló megítélése a piaccal kapcsolatban jó jelként értelmezhető - nem árt megjegyezni, hogy az alacsony bázis is szerepet kap benne, hiszen tavaly ilyenkor még Irak és a SARS járvány miatt köhögött az idegenforgalom.