Az OPEC az olajkereslet növekedésére számít

MTI
2004.05.18. 16:11
A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) arra számít, hogy a világ olajkereslete napi 1,9 millió hordóval emelkedik a harmadik negyedévben - áll az olajkartell havi jelentésében. Az OPEC úgy számol, hogy a harmadik negyedévben az olajkereslet napi 80,18 millió hordóra nő, a második negyedévi napi 78,3 millió hordóról. A kartell az év utolsó negyedére már napi 82,44 millió olajkeresletet valószínűsít. Az OPEC olajtermelése áprilisban napi 264 ezer hordóval napi 28,05 millió hordóra nőtt - a kartell adatai szerint.

Az OPEC-tag Algéria olajipari minisztere kedden lehűtötte azokat a várakozásokat, hogy a magasabb olajtermelés az árak lényeges csökkenését eredményezi. - Az OPEC mindig követi a világpiaci keresletet, a mostani árvágta oka biztos hogy nem az olajszűke - mondta Sakib Helil. Az OPEC - szaúdi javaslatra - ugyanis azt fontolgatja, hogy legalább napi 1,5 millió hordóval megemeli a jelenleg napi 23,5 millió hordós hivatlos kitermelési kvótát.

A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a júniusi lekötésű északi-tengeri Brent olaj ára hordónként 38 centtel csökkent és 37,57 dollár volt kedd kora délután. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) könnyűolaj szintén júniusi szállításra a New York-i árutőzsde elektronikus kereskedésében 35 centtel 41,20 dollárra csökkent kedd délután. A hétféle olajból számított OPEC-árkosár hétfőn 37,72 dollár volt.