Óriás kínai olajfinomító épül

MTI
2004.05.20. 15:12
Az amerikai ExxonMobil Corp, a szaúdi Saudi Aramco és a kínai Sinopec Corp 2005 végére tervezi a 3,6 milliárd dolláros kínai olajfinomító és petrolkémiai komplexum építésének megkezdését.

Az építési szerződések tendereit már kiírták, elbírálásuk júliusig megtörténik - közölte egy jólértesült szakértő. A megaprojekt beindulását, amely elmaradásban van a BP Plc, illetve a BASF AG részvételével zajló hasonló tervezetektől, a kínai olajtermék-piac védelmét szolgálni igyekvő akadályok nehezítették. "Most azonban már mind az ExxonMobil, mind pedig a SaudiAramco biztos lehet a piac elérésében" - fogalmazott a szakértő.

A közös vállalatban az ExxonMobilnak és az SaudiAramco egyaránt 25-25, százalékos, a Sinopec pedig ötven százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik majd. A létesítmény megháromszorozza a Sinopec jelenlegi finomító kapacitását: a mostani évi négymillió tonnáról 12 millió tonnára növelve azt, és ehhez egy nyolcszázezer tonnás éves kapacitású etilén-üzem is csatlakozik majd.

A finomító a tervek szerint 2006/2007-ben kezd majd működni, az etilén-üzemre 2010 előtt lehet számítani. A WTO-val kötött szerződés szerint Kínának 2004-ben kell megnyitnia olajágazatát.