Nyolcvanmilliárd a Nemzeti Bank eredménye

MTI
2004.05.20. 15:28
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavalyi tárgyévi eredménye 78,5 milliárd forint - a központi költségvetésben bevételként el nem számolható nyereség - volt - közölte az MNB csütörtöki közgyűlését követően. Előző évi jelentése szerint a 2002. évet a jegybank 4,88 milliárd forint veszteséggel zárta, és 23,3 milliárd forint osztalékot fizetett a költségvetésnek.

A közlemény szerint az előző évekhez képest az eredmény növekedését elsősorban az intervenció keretében megvásárolt deviza értékesítése során elért árfolyamnyereség okozta. A közgyűlés döntése értelmében az MNB-nek a 2003. évi eredményéből osztalékfizetési kötelezettsége nincs.

Tavaly a jegybank működési költségei több mint nyolcszázmillió forinttal, hat százalékkal csökkentek az előző évhez képest. A csökkenés a közlemény szerint a 2001-ban megkezdett és 2002-2003. során folytatott szervezet- és folyamatracionalizálási lépéseknek volt köszönhető.

A közgyűlésen elfogadott mérleg szerint az MNB 2003. december 31-i mérlegfőösszege 4.178,5 milliárd forint volt, az előző év véginél 53,4 milliárd forinttal alacsonyabb.

Az államot, mint tulajdonost Draskovics Tibor pénzügyminiszter képviselte, a közgyűlésen jelen voltak az igazgatóság, a felügyelőbizottság és a Monetáris Tanács tagjai, az Állami Számvevőszék képviseletében Kovács Árpád elnök, a Ernst and Young Kft. képviseletében Hergovits Mariann könyvvizsgáló.

A közlemény megjegyzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank mérlegét és eredményét alapvetően a monetáris politika fő céljai és az elérésükhöz szükséges eszközök határozzák meg. A jegybank nem profitorientált intézmény, a jegybanki eredmény, illetve a költségvetési befizetések a kitűzött monetáris politikai célok függvényében alakulnak.