Olajat talált Szíriában az INA

MTI
2004.05.21. 13:24
Az INA horvát olaj-és gázipari konszern mintegy 15 milliárd köbméter földgázmezőt talált az általa kutatott Jihar nevű földgázmezőn Szíriában. A vállalat közlése szerint az INA az 1998 óta folytatott kutatásokba eddig 150 millió dollárt invesztált.

A Vjesnyik című lapban megjelent közlés szerint az INA Szíriában mintegy ötezer négyzetkilométernyi területre, a Jihar olajmező Hajan blokkjára rendelkezik kutatási koncesszióval, és itt nemhivatalos becslések szerint a föld 35 milliárd köbméter földgázt és mintegy tízmillió köbméter kondenzátumot rejt.

Az INA a Vjesnyik értesülése szerint a szíriai kőolajipari társasággal akar közös vállalatot alapítani és 2006 első felében piacra vinni a Jiharból kitermelt energiahordozót.

A horvát vállalat négy évre szóló koncesszióval rendelkezik a Hajan blokkal azonos nagyságú Blokk tízes területre is. Az INA most a lap szerint e mező kitermeléséhez partnert keres, és szándékuk szerint a MOL-nak ajánlanák fel a Szíriában való együttműködést. Az INA 25 százalékban a MOL tulajdona.