Fapadossal a Karib-szigetekre

MTI
2004.05.26. 14:35
Európa nagyságra második idegenforgalmi konszernje, a Thomas Cook válságban levő légitársaságával Németországban beszáll a fapados repülési üzletbe: az újjáélesztett, régi nevű Condor nagy távolságú olcsó utakat is szervez majd: az Egyesült Államokba, a Karib-szigetekre, Afrikába és Ázsiába 99 eurótól kínál repülőutakat. A szerdai frankfurti bejelentés szerint rövid és közepes távolságokra a Condor már mostantól 29 euróért ad el jegyeket, és ezzel újabb riválisává válik a német fapadosoknak.

A Condor tavaly az egész konszern gazdálkodásában megjelenő mintegy 100 millió eurós veszteséggel zárt. Az olcsóbb ajánlatok révén a jobb gépkihasználással, valamint a személyi kiadások erőteljes csökkentésével - amelyről jelenleg tárgyalnak a szakszervezetekkel, a Condor azt reméli, hogy ismét képes lesz visszatérni a nyereségzónába.

Folyó üzleti éve januárral zárult első negyedét a Thomas Cook 224,4 millió eurós adózás előtti veszteséggel zárta, de egy évvel korábban ennél 30 millió euróval nagyobb vesztesége volt. Hiányát úgy sikerült lefaragnia, hogy eladásai a negyedévben 5,1 százalékkal 1,1 milliárd euróra csökkentek. Az eredmény javulását a vállalat költségcsökkentő lépéseinek tulajdonítja. Az egész Thomas Cook vállalkozás ügyfeleinek száma az első negyedévben 2,8 százalékkal 1,6 millió utasra nőtt. A foglalások március közepéig 3,4 százalékkal voltak a tavalyiak felett.