Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Fellebbez a Jukosz

MTI
2004.05.27. 14:36
A Jukosz orosz kőolajipari társaság fellebbezni fog a moszkvai döntőbíróság május 26-i döntése ellen, amelynek értelmében a társaságot több mint 99 milliárd rubel megfizetésére kötelezik a 2000-es évben elmaradt adók, valamint pénzbüntetések és bírságok miatt - tette közzé közleményében a cég. A cég biztos abban, hogy az adókat mindig jóhiszeműen és az Orosz Föderáció hatályos jogrendjével összhangban fizette.

A bírósági döntés, valamint az Adóügyi Minisztérium 2004. április 14-i határozatának meghozatala során az eljárási normák számos esetben sérültek, valamint mindkét rendelkezés megalapozatlan és szelektív - áll a közleményben. A társaság úgy véli, hogy ez a döntés, mellyel a Jukoszt harmadik fél adókötelezettségeiért tették felelőssé, olyan jogi precedenst teremt, amely különös veszélyt jelent az orosz gazdaság egészére nézve.

A Jukosz véleménye szerint a döntőbíróság határozata és az adóügyi minisztérium lépései, amelyek keretében bírságot rónak ki adójogszabályok olyan megsértéséért, amelyet el sem követtek, a jogi normák durva megsértését jelentik. Mindezek a lépések Oroszország egyik legnagyobb és legsikeresebb cégének tönkretételét célozzák, és egyértelműen bizonyítják, hogy az úgynevezett "YUKOS- ügy" politikai indíttatású, amelyet az Európai Tanács Közgyűlésének hivatalos képviselői is elismertek.