Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Eladó a Marks &Spencer

MTI
2004.05.28. 08:57
A brit Marks & Spencer áruházláncot esetleg megveszi Philip Green kiskeerskedelmi vállalkozó családi magánbefektető társasága, a Reviva Acquisitions Ltd. Philip Green pénteken tévényilatkozatokban is elismerte érdeklődését, mint mondta sok teendő van a Marks & Spencernél, és társasága "tudja, mit kell tenni". Philip Green 1999-2000-ben már próbálkozott a Marks & Spencer megvásárlásával, de sikertelenül.

A Marks & Spencer piaci tőkeértéke körülbelül 8,3 milliárd font - csütörtökön, miután az esetleges felvásárlásnak híre ment a piacon, 19 százalékkal 3,45 fontra drágult a részvénye a londoni értéktőzsdén. A cégnek 2 milliárd font adóssága is van. Philip Green, mint mondta, készpénzes és részvénycserés felvásárlásra gondol.

Megtorpant a növekedés a Marks & Spencer csoportnál, és még további feladatok várnak a cég vezetésére - közölték kedden a brit kiskereskedelmi hálózatnál, nyilvánosságra hozva, hogy a költségek csökkentése ellenére kevéssé nőtt az éves eredmény. A Marks & Spencer az utóbbi években megritkította külföldi jelenlétét, egyebek között Magyarországon is, a költségek mérséklése végett. Roger Holmes vezérigazgató pozícióját az elemzők bizonytalannak tartják. Nagy-Britannia legnagyobb ruházati áruházláncának csökkent a forgalma az utóbbi hónapokban, ennek ellenére a márciussal végződött üzleti évben, az egyszeri tételeket nem számítva, 781,6 millió font volt az adó előtti eredménye az egy évvel korábbi 715,7 millió után. Elemzők 753-760 millióra számítottak.

A valóság azonban rosszabb, mint amit a mérleg mutat. Az előző üzleti évet tavaly március 29-én zárták, a legutóbbit viszont idén április 3-án. A plusz egy hetet leszámítva csak 739,8 millió font volt a társaság adó előtti eredménye a legutóbbi üzleti évben. 1998-ban, a Marks & Spencer rekordévében 1,2 milliárd volt a társaság adó előtti eredménye.