Egyre több turista megy Kubába

MTI
2004.05.31. 10:41
Egymillió külföldi turista érkezett már az idén Kubába - adta hírül a szigetország idegenforgalmi minisztériumának vasárnapi közleménye. A szigetország idegenforgalmi köreiben általános a vélemény: hasztalannak bizonyult Washington igyekezete, hogy aláássa Kuba legfontosabb gazdasági ágazatát.

Kubában külön öröm, hogy ebben az esztendőben rekord idő alatt emelkedett a karibi országban üdülni vágyók száma: 2002-ben július 29-én, tavaly pedig június 29-én köszöntötték az egymilliomodik külföldi turistát. A tárca közleménye kilátásba helyezte: az ez évi cél az, hogy legalább 2 millió külföldi pihenje ki magát Kubában.

Havanna számára akkor jött jó hír, amikor George Bush amerikai elnök erőfeszítéseket tesz a Kubát négy évtizede sújtó amerikai gazdasági büntetőintézkedések szigorítására - mutatnak rá megfigyelők. Washington a hónap elején vezetett be újabb korlátozásokat a hazájukba látogatni kívánó kubai amerikaiak utazási gyakoriságán. Eddig évente látogathattak haza, az újabb rendelkezés nyomán csak 3 esztendőnként. Az Egyesült Államok állampolgárai kormányzati engedéllyel utazhatnak az embargó alatt álló szigetországba.

2002-ben 120 ezer kubai amerikai és 67 600 amerikai járt Kubában, de ők még a Clinton-kormányzat idejéből visszamaradt rendelkezések alapján. Egy Kubában működő európai szállodalánc vezető munkatársa szerint: ha az amerikaiak el is maradnak, jönnek a kanadaiak és a britek. "Bush ellenére remek évünk lesz" - fűzte hozzá.