Ukrajna államilag ellenőrzi a benzinárakat

MTI
2004.06.02. 14:18
Ukrajna állami ellenőrzést vezet be, és mintegy 30 ezer tonna benzin gyors importjával igyekszik stabilizálni a benzinárakat, csökkenteni a fogysztói pánikot a múlt havi több mint 40 százalékos benzinár-emelkedést követően. Az energiaügyi miniszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy jelenleg tárgyalnak az Ukrnafta és a Naftogaz cégekkel 25-30 ezer tonna benzin importjáról és tartalékokat is bevetnek az üzemanyagárak stabilizálására. A pótlólagos benzinimport idejéről a miniszter nem szólt.

A múlt héten az ukrán kormány betiltotta a finomított olajtermékek exportját. A miniszter nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a kormány tervezi-e kiterjeszteni a tilalmat, azt azonban elmondta, hogy szigorítják a szerződéses finomított olajexport hatósági ellenőrzését is. A kormány egyúttal maximalizálni akarja a benzin- és üzemanyagárat, és felhatalmazza a helyi hatóságokat az árellenőrzés szigorítására. Az intézkedések azonnali hatályúak.

Ukrajna olajfinomítóinak többségét orosz olajcégek ellenőrzik, amelyek szeretnék növelni exportjukat Közép- és Kelet-Európába. Közgazdászok szerint a növekvő benzinárak fokozhatják az inflációt és alááshatják a makrogazdasági stabilitást Ukrajnában. Ukrajna 10-12 millió tonna olajat termel évente, tavaly a hat ukrán finomító 21,99 millió tonna olajat finomított, 3,8 millió tonna benzint és 6,3 millió tonna dízelolajat állított elő.