Négymillió német munkanélküli

MTI
2004.06.08. 12:31
Németországban a szezonális kiigazításokat figyelembe véve idén májusban a negyedik egymást követő hónapban további kilencezerrel 4,374 millióra nőtt a munkanélküliek száma - tette közzé a nürnbergi munkaügyi hivatal. Elemzők 15 ezres növekedésre számítottak.

A növekedés - amely a legkisebb mértékű idén január óta - kizárólag Nyugat-Németországra jutott, az ország keleti részében változatlan volt a foglalkoztatottság. A munkanélküliségi ráta 10,5 százalék volt májusban, ugyanakkora, mint áprilisban, amikor 23 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma Németországban.

A szezonális tényezőket nem számítva a munkanélküliek száma százötvenezerrel csökkent májusban áprilishoz képest 4,293 millióra, 10,3 százalékra mérsékelvén a munkanélküliségi ráta 10,7 százalékról. A munkaügyi hivatal szerint a csökkenés a szokásos tavaszi javulás a munkaerőpiacon. "A gazdasági növekedés még túl gyenge ahhoz, hogy jelentős lökést adjon a foglalkoztatásnak" - jelentette ki Frank Weise, a hivatal elnöke.

A német gazdaság 0,4 százalékkal gyarapodott az idei év első negyedében, ez a legjobb negyedéves adat három éven belül, de a növekedés szinte kizárólag az exportnak tulajdonítható. A fogyasztás és a belföldi gazdaság továbbra is gyenge volt.