Benedek
-5 °C
5 °C

Csökkent a litván infláció

MTI
2004.06.08. 12:31
Litvániában májusban 1,5 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint áprilisban - jelentette az ország statisztikai hivatala. A litván infláció éves adata 1,1 százalék lett. A legnagyobb hatással az élelmiszerek, az üdítőitalok, az egészségügyi, közszolgáltató valamint szállítási szolgáltatások árainak emelkedése járult hozzá a dráguláshoz. Májusban a fogyasztási javak ára 1,6 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 1,3 százalékkal emelkedett Litvániában.

A balti államban a 2003-as statisztika 1,2 százalékos deflációt mutatott: az árfolyamváltozások következtében olcsóbbá váló import, a magasabb termelékenység és a versenyhelyzetből eredő piaci nyomás hatására. Az elemzők az EU-belépést követően inflációra számítottak; ennek mértékét 2004 és 2006 között két százalék felettire becsülik.

Litvánia gazdaságának növekedési üteme 2003-ban egyébként kilenc százalék lett - a legmagasabb a május elsején az EU-hoz csatlakozó tíz ország közül; jegybankjának előrejelzése szerint idei növekedése is 7,5-7,7 százalék körül alakul.