Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Ismét emelkedik az olajár

MTI
2004.06.08. 14:33
Emelkedett kedden kora délután a kőolaj ára Londonban és New Yorkban arra a hírre, hogy szabotázsakció miatt több hétre leállították az észak-iraki Kirkuk és a törökországi Ceyhan kikötő közötti olajvezetéket, miközben Nigériában a legnagyobb szakszervezet általános sztrájkkal fenyeget, ami miatt megszakadhat az afrikai ország olajexportja.

Röviddel 12.45 után a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a júliusi jegyzésű északi-tengeri Brent olajfajta hordójának az ára 29 cent emelkedéssel 36,25 dolláron állt a hétfői 29 cent drágulást követően. Ugyanekkor a New York-i árutőzsdén (NYMEX) júliusi lejáratra a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfajta hordójának az ára 24 centtel 38,90 dollárra emelkedett a hétfői 17 cent növekedés után. Le kellett állítani az olajszállítást az észak-iraki Kirkuk és a törökországi Ceyhan kikötő közötti vezetéken, amely ellen ismét szabotázsakciót hajtottak végre és illetékesek szerint hetekbe telik majd a megrongált csőszakasz helyreállítása.

Az egy hete történt esetről kedden számolt be az iraki állami olajkereskedő cég, a SOMO. A Kirkukból a törökországi Ceyhanba futó vezetéket tavaly augusztus óta csak időszakosan használják az azóta történt számos szabotázsakció miatt, amelyet a koalíciós erők ellen harcoló iraki lázadók számlájára írnak. A vezeték leállítása miatt Irak olajkivitele napi 1,65 millió hordóra mérséklődött. Nigériában a legnagyobb szakszervezet utolsó kísérletet tesz arra, hogy rábírja a kormányt a benzin árának a csökkentésére; amennyiben ez nem sikerül, általános sztrájkot hirdet.