Gyógyszerár-tárgyalások: a hét közepére várható megállapodás

MTI
2004.06.14. 19:31
A hét közepére, szerdára várható megállapodás a gyógyszergyártók és a kormány között. A felek abban egyetértenek, hogy nem növekedhetnek a betegek terhei - tájékoztatták az MTI-t hétfőn a kormányzat és a gyártók képviselői. "A tárgyalások még mai napon is folytatódnak, de annyi elmondható, hogy a betegek terhei egészen biztosan nem emelkednek év végéig, a nem támogatott gyógyszerek árai sem" - mondta el Veér András, a Miniszterelnöki Hivatal tárgyalóbizottságának tagja az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: "A hét közepén van esély arra, hogy létre lehet hozni a megállapodást". Hangsúlyozta: a megállapodás nem csak az aktuális helyzet rendezéséről szól, hanem egy olyan hosszútávú egyezségről, amely 2006 végéig gördülékennyé és kiegyensúlyozottá tenné a két fél kapcsolatát. Elmondta: hétfőn megindultak a tárgyalások a gyógyszerrendtartás átláthatóságával kapcsolatos uniós elvárásról is. Ennek értelmében Magyarországon is érvényesíteni kell a gyógyszerkereskedelem és az árak vonatkozásában az átláthatóság elveit.

Fekete Tibor, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének szóvivője az MTI-nek azt mondta: az önmagában eredmény, hogy a tárgyalások folytatódnak, és az is "nagy dolog (...), hogy az a fajta bizalmatlanság, ami az első időszakban abszolút jellemezte a tárgyalásokat, az oldódni látszik." Véleménye szerint szerdán van arra remény, hogy a gyártók és kormányzat közösen a nyilvánosság elé tárhat egy megállapodást.