Takarékoskodna a Volkswagen

MTI
2004.06.16. 12:54
A német Volkswagen autógyár további takarékossági intézkedéseket fontolgat - írta szerdai számában a Financial Times Deutschland a wolfsburgi gyár környezetéből származó információkra hivatkozva. A költségcsökkentés nagyságáról még nem döntöttek, a javaslatokat most dolgozzák ki.

A Volkswagen márciusban újabb kétmilliárd eurós megtakarítási programot jelentett be 2005-ig, így együtt már négymilliárd euró megtakarítása a cél, egyelőre. A Volkswagen a munkahelyek mintegy ötezres csökkentését tervezi, ez 3,5 százalékos leépítés.

A konszern április végén tette közzé, hogy a Volkswagen-márka 71 millió eurós üzemi veszteséget szenvedett az első negyedévben, a tavalyi első negyedévi 188 millió eurós üzemi eredmény helyett, a valutaárfolyamok kedvezőtlen alakulása és a gyenge értékesítés miatt.

A teljes Volkswagen-csoport üzemi eredménye ezért 45,6 százalékkal 329 millió euróra csökkent az egy évvel azelőtti 604 millióról. A teljes csoport adózott eredménye 26 millió euró volt az első negyedben az egy évvel korábbi 202 millió euró helyett, a csökkenés 86,9 százalékos.

A német cég a tavalyi évet az adózott eredménye 58 százalékos csökkenésével zárta, az eredmény 1,1 milliárd euró volt. A hanyatlást elsősorban az észak-amerikai eladáscsökkenés és az euró drágulása okozta. Mindazonáltal a Volkswagen rohamlétekkel folytatja kínai terjeszkedését.