Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A második legnagyobb a magyar infláció az Unióban

MTI
2004.06.16. 12:54
Az euróövezetben májusban átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban - közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán végleges adatként. Az eredmény azonos a május végén közölt előzetes becsléssel, és megegyezett az elemzői várakozásokkal is.

A kiugrást a nyersolaj drágulásának tulajdonítják - az üzemanyagok drágulása 0,33 százalékponttal járult hozzá a májusi tizenkét havi eredményhez -, és ezért az Európai Központi Bank a június eleji kamatértekezletén nem is emelte a tavaly június óta változatlan, rekordalacsony, két százalékos refinanszírozási kamatminimumát. Elemzők a következő, július eleji értekezlettől sem várnak emelést.

Az euróövezetben áprilisban két százalékos, márciusban 1,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció, februárban 1,6 százalékos, januárban 1,9 százalékos. Korábban igazolódni látszott az Európai Központi Bank (EKB) őszi előrejelzése arra, hogy a tizenkét havi infláció az idén két százalék alatt marad az euróövezetben, de a számítást az olajpiaci fejlemények egyelőre keresztülhúzták.

Az egész, 25 tagú EU-ban a havi infláció májusban átlagosan 0,4 százalékos volt, a tizenkét havi pedig 2,4 százalékos, az áprilisi két százalékos tizenkét havi ütem után.

A legkisebb tizenkét havi eredmények Finnországban (0,1 százalékos defláció, Litvániában (1,0 százalékos drágulás) és Dániában (1,1 százalékos drágulás) voltak májusban. A legnagyobb tizenkét havi inflációt Szlovákiában (8,2 százalék, Magyarországon (7,8 százalék) és Lettországban (6,1 százalék) mérték májusban az EU statisztikai hivatalában.

A májussal zárult tizenkét hónapban az átlagos infláció Litvániában volt a legkisebb (0,8 százalékos defláció), illetve Finnországban (0,7 százalék) és Csehországban (1,1 százalék). A legnagyobb tizenkét havi átlag ebben az időszakban Szlovákiában (8,7 százalék), Magyarországon (5,8 százalék) és Szlovéniában (4,7 százalék) volt, az EU statisztikai hivatalának összesítése szerint.