Romlott a budapesti szállodák jövedelmezősége

MTI
2004.06.16. 16:29
A budapesti szállodák többségében bővült a vendégforgalom az idén az első öt hónapban, a szállodák jövedelmezősége azonban romlott, mivel nem tudták érvényesíteni a szálláshely szolgáltatás áfakulcsának emelkedését, valamint a különböző közüzemi díjak növekedését áraikban - mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Az elnök egy, a fővárosi szállodákban végzett reprezentatív felmérés adataira hivatkozva elmondta: január-májusban az ötcsillagos szállodák vendégforgalma 26 százalékkal, a négycsillagosoké 29 százalékkal, míg a háromcsillagosoké 15 százalékkal nőtt. Hozzátette: a szoba-árbevétel azonban a vendégforgalom-bővülést csupán egy százalékponttal haladta meg.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke közölte: az elmúlt időszakban érezhetően csökkent a Németországból érkező vendégek száma. Továbbra sem "tért magához" az amerikai és a japán piac, de komoly növekedést mértek a francia, az olasz és a belga beutazók körében - tette hozzá.