Dezső
14 °C
27 °C

Oroszország képtelen növelni olajtermelését

MTI
2004.06.16. 16:29
Oroszországnak nincs tartalék exportkapacitása, ezért nem tudja növelni kivitelét - idézte Szergej Organeszjant, az orosz szövetségi energiaügynökség vezetőjét szerdán az Interfax hírügynökség.

Egy illetékes azt mondta: A saját terveink szerint dolgozunk. Nincs semmiféle csapunk valahol, amelyet egyszerűen kinyitunk vagy elzárunk. Pontosan annyit termelünk, amennyit tudunk.

Előzőleg az OPEC soros elnöke, Purnomo Yusgiantoro indonéz energiaügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy levélben fogja kérni az OPEC-en kívüli termelőket, főleg Mexikót, Oroszországot, Angolát és Omant, hogy növeljék a termelést. Az OPEC elnöke szerint ezeknek az országoknak vannak tartalék kapacitásai a termelés növelésére.

Norvégia sem képes növelni északi-tengeri olajtermelését, mert már most is teljes kapacitással termel - mondta ugyancsak szerdán a norvég energiaügyi minisztérium szóvivője Oslóban. Norvégia napi olajtermelése hárommillió hordó, majdnem az egészet exportálja, ezzel a világ harmadik exportőre Szaúd-Arábia és Oroszország után.

Hasonlóképp elutasította az OPEC kérését Oman is, ugyancsak arra hivatkozva, hogy már nincs tartalék kapacitása.

Az orosz, a norvég és az ománi elutasítás ellenére szerda délutánra lassult a kőolaj drágulása a szabadpiacon, mert Irakban közölték, hogy a hétfőn és kedden megrongált déli vezetékeket részlegesen helyreállítva hamarosan újrakezdődhet a kivitel Bászra kikötőjéből, legalább napi 700 ezer hordó erejéig, habár ez a múlt hetinek kevesebb, mint a fele. Az OPEC-tag öbölmenti országok azonban jelezték, hogy a szervezet tagjai mindent pótolnak a piacon, ami az iraki bonyodalmak miatt elmaradna.