Gerzson
-3 °C
2 °C

Mádl aláírta a gyógyszertörvényt

Napi Online
2004.06.21. 15:31
Mádl Ferenc köztársasági elnök aláírta az árak megállapításáról szóló törvény módosításáról szóló törvényt - jelentette be a köztársasági elnök hivatala. A jogszabály révén a kormány szükség esetén 9 hónapra befagyaszthatja a gyógyszerárakat. Ez a lehetőség a gyógyszergyártók és a kormány között a múlt szerdán megszületett megállapodás tükrében - és főként annak időtartama alatt - inkább csak elvi jelentőséggel bír. A most szignált módosítás szerint a befagyasztás idején a hatályos szerződésekben szereplő árnál csak akkor lehet magasabb a gyógyszerek ára, ha ahhoz az egészségügyi miniszter kérelem alapján hozzájárul - írta az mti.hu. A hozzájárulás feltétele, hogy a készítmény az adott betegség kizárólagos kezelését szolgálja, illetve hogy annak előállítási költsége magasabb legyen a befagyasztás esetén érvényes legmagasabb árnál.

A gyógyszergyártók egyébként múlt csütörtökön levélben fordultak az államfőhöz, hogy a gyógyszerárak befagyasztását lehetővé tevő törvény kihirdetése előtt kérjen normakontrollt. Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetségének elnöke közölte: amennyiben a köztársasági elnök kihirdeti a jogszabályt, a gyártók valószínűleg az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Fekete Tibor, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) szóvivője az MTI-nek úgy vélekedett: a gyártók nem tartják helyesnek, hogy a törvénymódosítás olyan bizonytalan fogalmakkal operál, mint az 'egyensúly megbomlása' vagy 'átmeneti zavar'.