Engedélyt kapott az OTP a RoBank megvásárlására

MTI
2004.06.28. 15:08
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte, hogy az OTP Bank Rt. 100 százalékos részesedést szerezzen a romániai Banca Commerciala RoBank S.A.-ban - derül ki a hétfőn, a Magyar Tőkepiacban közzétett felügyeleti határozatból. Az OTP Bank 47,5 millió dollárért - a saját tőkére vetítve mintegy 195 százalékos árfolyamon - két hónappal ezelőtt vásárolta meg a mérlegfőösszege alapján 13. legnagyobb, s mintegy 1 százalékos piaci részesedésű román bankot, az adásvételi szerződést 2004. április 28-án írták alá.

A mintegy 150 millió euró mérlegfőösszegű, 14 fiókkal és 2 képviselettel rendelkező RoBank eddig elsősorban a vállalati szektorban működött, tavalyi adózott profitja 2,2 millió euró volt, tőkearányos nyeresége (ROAE) 11,1, eszközarányos nyeresége (ROAA) pedig 1,9 százalék. Az új tulajdonos áprilisban, Bukarestben bejelentette: a következő három-négy évben 100 millió dollárt költ a RoBank szolgáltatásainak fejlesztésére, s öt éven belül 100 bankfiókot szeretne nyitni Romániában. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az OTP Bank idei évi rendes közgyűlésén úgy vélekedett, hogy öt éven belül a RoBank hozni tudja a 20 százalékos reáltőke megtérülést. Ha pedig sikerül bekapcsolódnia azokba a projektekbe, amelyek várhatóan nagy számban indulnak Romániában, kihasználva az EU csatlakozási időszakot, ez az időszak akár három évre is lerövidülhet.

Az akvizícióknak azért van jelentőségük, mert a magyarországi piacon az itthoni tartalékok öt év múlva már nem fognak megfelelő alapot nyújtani az eddigiekhez hasonló ütemű fejlődéshez - mondta a közgyűlésen Csányi, aki szerint a magyar, szlovák, bolgár és román piac - ezeken van jelen az OTP Bank leánybankokkal - együtt már elfogadható piaci méretet jelent egy nyugat-európai szintű bank számára is. Az OTP Bank június 18-án szándéknyilatkozatot nyújtott be az ötödik legnagyobb szerb bank, a Jubanka 88 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására is.