Benedek
-5 °C
5 °C

Metrósztrájk lesz Londonban

MTI
2004.06.28. 19:25
Huszonnégy órás metrósztrájk kezdődik Londonban kedd este, miután hétfőn kudarcba fulladtak a munkabeszüntetés megelőzésére tartott utolsó tárgyalások is. A sztrájk kedd estétől szerda estig tart, és várhatóan súlyos káoszt okoz. A 12 fővonalból álló, több mint 400 kilométeres londoni metróhálózaton naponta 3,5 millióan utaznak.

Eredetileg úgy volt, hogy a sztrájkot összehangolják a vasutasok hasonló akciójával, de ez utóbbiak végül lefújták a munkabeszüntetést, miután szakszervezeteik megállapodásra jutottak a bérkérdésekben a munkáltatókkal. A metrósokat képviselő közlekedési szakszervezet (RMT) vezetője azonban hétfő este közölte, hogy a londoni metrósztrájkot "mindenképpen" megtartják, mivel az aznapra összehívott utolsó egyeztetés alig 45 perc alatt zsákutcába jutott.

A munkáltató, a London Underground két év alatt végrehajtandó 6,5 százalékos béremelést ígért - az éves infláció Nagy-Britanniában 2 százalék alatti -, és azt, hogy 2006-ra bevezeti az alkalmazottak által követelt 35 órás munkahetet. Az RMT azonban nem találta kielégítőnek az ajánlatot, egyebek mellett azért, mert szerinte a csomag tömeges leépítéssel fenyeget.