Elmarad az autóipari konjunktúra Németországban

MTI
2004.06.29. 09:37
A németországi autóipari konjunktúra az idén is várat magára: az autóipari szövetség (VDA) derűlátó prognózisával szemben az idei év már az ötödik év lesz, amikor stagnálnak, vagy esetleg vissza is esnek az eladások.

Az autóipari intézet elnöke, Willi Diez a Handelsblatt című lapnak adott nyilatkozatában közölte, hogy május végéig az idén - a meglehetősen gyenge előző év azonos időszakához viszonyítva - az eladások további 2,5 százalékkal estek vissza és a gyenge tavaszi, nyári kezdés után az év hátralévő részében sem lehet számítani fordulatra.

A VDA az idei évre 3,4 százalékos eladásnövekedést várt az előző évihez képest. A szakértők az eddigi tényadatok alapján arra számítanak, hogy a VDA július elején le fogja szállítani a német kulcsiparág idei teljesítményére vonatkozó prognózisát.

Az autóipar is megérzi a magas munkanélküliség és a lakosság emiatti elbizonytalanodásának hatását. A háztartások kereslete nem növekszik - mondják a szakértők, akik azt várják, hogy az új autók eladása vagy a tavalyi 3,24 milliós szinten fog stagnálni, vagy az alatt marad.