Rudolf
2 °C
13 °C

A Gallaher növelte értékesítését

MTI
2004.06.29. 13:27
A brit Gallaher dohányipari csoport az első öt hónapban hat százalékkal növelte értékesítését mennyiségben világszerte. A hazai piacon egy százalékkal kevesebb dohányterméket értékesítettek, de igazán rossz a szélesebb nyugat-európai piac volt, a gyorsan növekvő jövedéki adók miatt - jegyzeték meg a cégnél kedden. Franciaországban a Gallaher 26 százalékkal kevesebb, Németországban 13 százalékkal kevesebb, Ausztriában 8 százalékkal kevesebb dohányneműt értékesített, mint a tavalyi első öt hónapban. A visszaesésben a közlemény szerint kevés szerepe volt a cég saját áremelésének.

Ugyanakkor továbbra is igen biztatónak tartják a keleti piacokat: kedden az orosz, az ukrán és a kazah piaci részesedésük növekedéséről számoltak be, habár ennek ütemét nem részletezték. A Gallaher piaci részesedése az első öt hónapban 15,8 százalékra nőtt Oroszországban, 34,1 százalékra Kazahsztánban és 12,9 százalékra Ukrajnában - írták a jelentésben. Mindent egybevetve, idén az adó előtti eredmény 4-6 százalékos növekedésére számítanak a termelésből és 6-8 százalékos növekedésére a kereskedelmi tevékenységből, mindkét esetben a piacok helyi valutáiban számolva. Fontban számolva azonban a font/euró árfolyam további kellemetlen hatására számítanak a cégnél.

A Gallaher adó előtti eredménye 9,8 százalékkal nőtt tavaly, 501 millió fontra. Az árbevétel 7,4 százalékkal 9,05 milliárd fontra emelkedett. A társaság Nagy-Britannián kívül jelentős érdekeltségekkel rendelkezik Közép- és Kelet-Európában is: 2000-ben az orosz Liggett-Ducat, 2001-ben az Austria Tabak vállalatot vette meg, és nagy beruházásai vannak Kazahsztánban és Ukrajnában is.