A Mol szerint elég lesz a gáz

MTI
2004.06.29. 15:12
A Mol álláspontja szerint a jelenlegi földgáz kapacitások elegendőek és azok lesznek az elkövetkező években is, azaz nics szükség soron kívüli beruházásokra - mondta az MTI-nek kedden Lukács Bea a társaság szóvivője. A Magyar Energia Hivatal által az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága energetikai albizottsága részére készített, a napokban közzétett tanulmány szerint viszont elengedhetetlen a szállító és tároló létesítmények soron kívüli, gyors ütemű fejlesztése.

A Mol szóvivője elmondta, hogy a Mol 2005 őszére fejezi be a zsanai gáztároló napi kinyerhető kapacitásának növelését. Ennek a 9 milliárd forintos beruházásnak az eredményeképp Zsanán a csúcskapacitás napi 21 millió köbméterre nő majd. Lukács Bea hozzátette, a későbbiek során lehetőség lesz a tároló térfogat bővítésére is.

Szintén a meglévő kapacitások bővítése érdekében a Mol több elemre kiterjedő tárgyalásokat folytat szlovák partnerével a harmadik határkeresztező vezeték kiépítéséről. Az új vezeték kiépítésével kapcsolatban jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány készül. A MEH tanulmányának melléklete szerint a Mol tárgyalásokat folytat az osztrák OMV gáz és olajipari céggel a magyar-osztrák HAG gázvezetéken való szállítás díjának csökkentéséről. A tárgyalások sikere esetén napi 4 millió köbméter szállítási kapacitás lenne a jelenleginél gazdaságosabban kihasználható a napi 12 millió köbméter kapacitású HAG vezetéken.

Az orosz forrásokból származó, a HAG vezetéken keresztül érkező gázt a MEH tanulmányában szereplő - a Mol Földgázszállító Rt-re hivatkozó - becslés szerint a szlovákiai tranzitdíj és az ausztriai költségek több mint 10 százalékkal drágítják meg. Lukács Bea elmondta, a Mol-nak a gázüzletág egyes elemeinek fejlesztésével kapcsolatos terveit nem befolyásolja az, hogy az igazgatóság döntése alapján jelenleg folyamatban van a három gázüzletági leányvállalat - a Földgáztároló Rt., a Földgázszállító Rt. és a Földgázellátó Rt. - esetében az esetleges partnerbevonás, vagy értékesítés.