Jegybanki kamatemelés Lengyelországban

MTI
2004.06.30. 13:21
A lengyel központi bank szerdán a várakozásokat meghaladó mértékben, 50 bázisponttal 5,25 százalékról 5,75 százalékra emelte az irányadó kamatok szintjét. A szakértők arra számítottak, hogy a gyorsan bővülő lengyel gazdaságban értékelhető inflációs nyomás ellen a tíztagú banktanács negyedszázalékos kamatemeléssel fog fellépni.

A négy év óta első ízben végrehajtott kamatemelés során a lombardhitelek irányadó kamatát 7,25 százalékra, az alaptartalék rátát 4,25 százalékra vitték fel, a rediszkont kamatrátát 6,25 százalékra emelték. Májusban Lengyelországban a gyorsabb gazdasági növekedéssel együtt az infláció 3,4 százalékra, két év óta a leggyorsabb ütemre gyorsult fel.

A szakértők úgy vélekednek, hogy a javuló globális gazdasági környezetben a bankvezetés célja a vártnál nagyobb fokú kamatdrágítással annak megakadályozása lehetett, hogy elejét vegyék az átmenetileg ható inflációs hatások tartóssá válásának. Az Európai Unió legnagyobb új tagországa a kamatdrágítással a cseh központi bankot követi, amely a múlt héten negyed százalékpontos emelésről határozott. Szerdán a szlovák központi bank 50 bázisponttal leszállította az irányadó kamat szintjét.