Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Naponta 25 osztrák cég megy csődbe

MTI
2004.07.01. 14:18
Ausztriában naponta már 25 cég megy csődbe, így európai összehasonlításban az élmezőnyhöz tartozik ebben a vonatkozásban az ország - állapította meg az idei esztendő első feléről készített összesítő jelentésében az osztrák hitelbiztosítói szövetség csődszakértője. A csütörtöki osztrák napilapok beszámolói szerint Ausztriában jelenleg ezer aktív cégre vetítve 18 a fizetésképtelenné vált vállalatok száma. A hitelbiztosítói szövetség szerint 2004-ben várhatóan 5-7 százalékkal hatezerre nő a csődöt jelentő cégek száma és 25 százalékkal több, 4700 magánszemély válik fizetésképtelenné.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az újonnan alapított osztrák vállalatok ötven százaléka tíz éven belül csődbe jut. A legveszélyeztetettebbek ebből a szempontból a kis- és a közepes vállalatok, mindenekelőtt az építőiparban tevékenykedő cégek. Az év első felében 522 esetben jelentettek csődöt osztrák építőipari vállalkozások.

A hitelbiztosítók szerint idén mintegy 25 százalékkal több magáncsődöt fognak bejelenteni Ausztriában, mint tavaly. Az osztrák háztartások által felvett hitelek összege 1996-tól 57,5 százalékkal növekedett, s jelenleg mintegy hetvenmilliárd eurót tesz ki. A szakértők szerint a több mint 8 milliós Ausztriában mintegy százezerre tehető a túlságosan eladósodott háztartások száma, és már 350 ezer osztrák küszködik fizetési problémákkal. Az eladósodottak egyre inkább a fiatalabb korosztályokhoz tartoznak, a csődbe jutottak fele a 25. és a 40. életév közötti korban van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!