Árpád
-2 °C
4 °C

Gyorsult az infláció az EU-ban

MTI
2004.07.02. 12:19
Az euróövezetben májusban átlagosan 0,6 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak, és 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban - közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken. Áprilisban 0,4 százalékos volt a havi, és 1,4 százalékos a tizenkét havi drágulás. Márciusban még csak 0,4 százalékos volt a tizenkét havi drágulás, februárban pedig semmi.

Az új adatok - habár elsősorban az olaj és az energiaárak emelkedését tükrözik, - kissé módosították a képet, amelynek alapján az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön a 2 százalékos, rekord alacsony irányadó kamatminimumának változatlanul hagyása mellett döntött. Az EKB vezetői úgy vélik, hogy a fogyasztóiár-infláció - a bank kamatpolitikája számára irányadó mutató - hamarosan visszatérhet a tizenkét hónapra 2 százalékos célszám alá, ha mérsékeltek lesznek a bérmegállapodások. A reményt igazolni látszott az EU statisztikai hivatalának első becslése is arról, hogy a tizenkét havi fogyasztóiár-infláció júniusban 2,4 százalékra csökkent a májusi 2,5 százalékról, a június eleji olajárcsúcs elmúltával. A termelőiár-adatok azonban arra vallanak, hogy az árnyomás, nem utolsó sorban a gyenge fellendülés hatására, mindazonáltal erősödik egyelőre. A tizenkét havi termelőiár-emelkedés májusban az energiaárak nélkül 1,6 százalékos lett volna, tehát így is gyorsult az áprilisi 1,5 százalékos, a márciusi 1,2 százalékos és a februári 0,7 százalékos ütemről.

A 25 tagú EU-ban a termelői árak átlagosan ugyancsak 0,6 százalékkal nőttek májusban az áprilisi 0,3 százalék után - energiaárak nélkül 0,2 százalékkal emelkedtek az áprilisi 0,4 százalékos drágulás után -, és 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban, az áprilisi 1,6 százalékos tizenkét havi többlet után. Az energiaárak nélkül 1,7 százalékos lett volna a tizenkét havi drágulás az áprilisi 1,6 százalékos többlet után.

Az EU statisztikai hivatala szerint Magyarországon májusban 1,2 százalékos volt a havi és 10,0 százalékos a tizenkét havi drágulás, az áprilisi 0,5 százalékos havi, illetve 8,3 százalékos tizenkét havi többlet után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?