Gyorsult az infláció az EU-ban

MTI
2004.07.02. 12:19
Az euróövezetben májusban átlagosan 0,6 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak, és 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban - közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken. Áprilisban 0,4 százalékos volt a havi, és 1,4 százalékos a tizenkét havi drágulás. Márciusban még csak 0,4 százalékos volt a tizenkét havi drágulás, februárban pedig semmi.

Az új adatok - habár elsősorban az olaj és az energiaárak emelkedését tükrözik, - kissé módosították a képet, amelynek alapján az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön a 2 százalékos, rekord alacsony irányadó kamatminimumának változatlanul hagyása mellett döntött. Az EKB vezetői úgy vélik, hogy a fogyasztóiár-infláció - a bank kamatpolitikája számára irányadó mutató - hamarosan visszatérhet a tizenkét hónapra 2 százalékos célszám alá, ha mérsékeltek lesznek a bérmegállapodások. A reményt igazolni látszott az EU statisztikai hivatalának első becslése is arról, hogy a tizenkét havi fogyasztóiár-infláció júniusban 2,4 százalékra csökkent a májusi 2,5 százalékról, a június eleji olajárcsúcs elmúltával. A termelőiár-adatok azonban arra vallanak, hogy az árnyomás, nem utolsó sorban a gyenge fellendülés hatására, mindazonáltal erősödik egyelőre. A tizenkét havi termelőiár-emelkedés májusban az energiaárak nélkül 1,6 százalékos lett volna, tehát így is gyorsult az áprilisi 1,5 százalékos, a márciusi 1,2 százalékos és a februári 0,7 százalékos ütemről.

A 25 tagú EU-ban a termelői árak átlagosan ugyancsak 0,6 százalékkal nőttek májusban az áprilisi 0,3 százalék után - energiaárak nélkül 0,2 százalékkal emelkedtek az áprilisi 0,4 százalékos drágulás után -, és 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban, az áprilisi 1,6 százalékos tizenkét havi többlet után. Az energiaárak nélkül 1,7 százalékos lett volna a tizenkét havi drágulás az áprilisi 1,6 százalékos többlet után.

Az EU statisztikai hivatala szerint Magyarországon májusban 1,2 százalékos volt a havi és 10,0 százalékos a tizenkét havi drágulás, az áprilisi 0,5 százalékos havi, illetve 8,3 százalékos tizenkét havi többlet után.