Új igazgatóság az árutőzsde élén

MTI
2004.07.02. 15:25
A BÉT június 29-i közgyűlésén az értéktőzsde tulajdonosai is visszavonták a BÁT-BÉT integrációról szóló korábbi BÉT közgyűlési határozatot, a BÁT érvényes határozata így egyoldalú lett volna - mondta Török Sándor, az árutőzsde elnöke. A BÁT február 18-án, a BÉT pedig február 19-én közgyűlésen döntött a két tőzsde integrációjáról, mégpedig úgy, hogy a BÉT átveszi a BÁT tevékenységét. A BÉT legutóbbi közgyűlésén pedig ennek a közgyűlési határozatnak a visszavonásáról döntöttek, és ugyanakkor a napirend szerint, határozni kellett volna a BÁT megvásárlásáról. Az értéktőzsde tulajdonosai végül nem döntöttek a BÁT megvételéről, mert az új többségi tulajdonos magyar-osztrák konzorcium tulajdonosi jogainak érvényesítését még az Európai Unió Bizottsága vizsgálja. Török Sándor, a BÁT elnöke az MTI-Econews-nak elmondta: a két tőzsde integrációjának már megkezdett munkáját folytatják, ezt a személyi kérdésekben hozott döntések is jelzik.

Török Sándor árutőzsdei elnök kiemelte, hogy az új tulajdonosok a két tőzsde integrációját komolyan gondolják, amit jelez az is, hogy Horváth Zsoltot, a BÉT vezérigazgatóját a BÁT Igazgatóságába választották a HVB Bank Hungary Rt. jogi osztályának vezetője, Szabó Tamás mellett. A BÁT Igazgatóságából kikerült Kovács Endre és Juhász Péter. A felügyelő bizottság új tagja Mohai György, a BÉT vezérigazgató-helyettese és Búzás Tamás, a HVB Bank Hungary Rt. jogi osztályának helyettes vezetője lett. Gránicz János és Korányi G. Tamás felügyelő bizottsági tagsága pedig megszűnt.

A közgyűlés határozata szerint a BÁT a tulajdonában lévő 25 százaléknyi Keler-részvényből elad az összes részvény 5 százalékát kitevő csomagot. Az elnök az eladási árfolyamot nem kívánta közölni. Az MTI-Econews értesülése szerint a csomag közel 590 millió forintért cserél gazdát.

A Keler-részvények eladása minden bizonnyal kapcsolatban áll azzal a korábbi megállapodással, amelyet a HVB Bank Hungary Rt. és a Magyar Nemzeti Bank között jött létre. Az MNB május 28-án az MTI-Econews kérdésére azt válaszolta, hogy az MNB megegyezett a HVB Bank Hungary Rt.-vel, a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb tulajdonosával, amelynek alapján az MNB a Keler Rt., az elszámolóházi társaság többségi tulajdonosává válhat. A jegybank akkor az írásos válaszában sem a megvásárolandó részvénymennyiséget, sem a vételárat nem jelölte meg.