Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Idénymunkánál is jár az adókedvezmény

euractiv.hu
2004.07.05. 10:00
Az Európai Bíróság egy most ismertetett ítéletében kimondta: az ideiglenesen másik EU-tagállamban munkát vállaló uniós polgár jogosult lehet az adott országban érvényes adókedvezményekre. Ez elsősorban a külföldön ideiglenesen dolgozó diákok, fiatalok számára jó hír. Az eljárást egy német diák indította a svéd állammal szemben, amely a diák svédországi néhány havi jövedelmének adólevonásakor nem vette figyelembe az országban hatályos kedvezményeket. A német fiatal hazájában nem végzett kereső tevékenységet, így más adóköteles bevétele nem volt, mint a svédországi fizetése. (Németországban a szülei támogatták, és állami ösztöndíjban részesült.)

A luxembourgi bíróság ítélete szerint: amennyiben egy uniós polgár otthon nem szerez jövedelmet, vagy hazáján kívül jut jövedelme nagyobb hányadához, ezen jövedelmek adóztatására nem a honi, hanem a jövedelemszerzés helyét jelentő tagállam adótörvénye a mérvadó. A finn és a francia hatóságok is a svéd kormány pozícióját próbálták erősíteni: jogi szakértőket, ügyvédeket küldtek Luxembourgba, hogy segítsenek meggyőzni az Európai Bíróságot arról: indokolatlan előnyökhöz jut az a külföldi, akinek a saját állampolgárokéval azonos adókedvezményeket nyújtanak, függetlenül az illető honi személyes és családi körülményeitől. A finn kormány képviselője arra is hivatkozott, hogy ily módon nem érvényesül a progresszív adózás elve. A luxemburgi bíróság nem tartotta megalapozottnak ezeket az érveket, és a német diák javára döntött. Az Európai Bizottság szóvivője elégedetten üdvözölte az ítéletet.