Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zárva maradtak az EU energiapiacai

euractiv.hu
2004.07.06. 13:20
Brüsszel arra biztatja a nemzeti fővárosokat, hogy nagyobb hévvel lássanak neki az energiaszektor liberalizáláshoz. Az EU-nak van miért aggódnia, az országok négyötödének nem sikerült tartania a július elsejei határidőt. Az EU-törvényhozás július elsejét szabja meg a gáz- és elektromosenergia-piacok teljes liberalizálásának dátumául, ám a tagországok nagy része figyelmen kívül hagyta a vállalt kötelezettséget, és nem nyitotta meg energiapiacát. A 25 tagország közül 20 nem is küldött jelentést az EU-nak arról, hogy miként halad a szektor megnyitásával. Szakértők szerint sok országnak 2005 végéig sem sikerül befejezni a piac megnyitását.

EU szóvivő szerint ez a helyzet elfogadhatatlan, hiszen a piac liberalizációja az országok törvény által előírt kötelessége. Az EU még vizsgálja a kialakult helyzetet, egyelőre nem döntötte el, hogy indít-e pert a renitens országok ellen. Az biztos, hogy minden érintett tagországnak figyelmeztető levelet küldenek július 7-én. Az EU energia és szállításügyi biztosa, Loyola de Palacio már most felkérte az érintett kormányokat, hogy tartsák be ígéretüket. A tagállamok 2003-ban döntötték el, hogy megnyitják elektromosenergia- és gázpiacaikat a külföldi cégek előtt. A lakossági fogyasztók esetében a nyitást 2007-re tolták ki.