Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Juncker lesz Mr. Euro?

euractiv.hu
2004.07.06. 13:21
Az eurózóna 12 országa ellensúlyt próbál létrehozni az Európai Központi Bankkal szemben; s az informális testület elnökének a luxemburgi miniszterelnököt és pénzügyminisztert, Jean-Claude Junckert szemelték ki. Juncker ragaszkodott kormányfői bársonyszékéhez, és nem vállalta a jelölést az Európai Bizottság elnöki posztjára. A "csúcs-pénzügyminiszter" szerepét azonban szívesen betöltené. A tisztség létrehozásának támogatói úgy vélik, Junckernak megvannak a képességei arra, hogy nemzetközi fórumokon képviselje az egységes valuta védelmét, és az Unión belül politikai partnere legyen a szigorú Trichet-nek, az EKB elnökének.

Az új posztot az Alkotmányos Szerződés nevesíti, hivatalosan tehát annak hatályba lépése előtt nem létezik. Ha ratifikálják az alkotmányt, a kinevezés két és fél éves ciklusokra szól majd. Az euróövezet több tagállama, köztük a soros elnökséget betöltő Hollandia pénzügyminisztere, Gerrit Zalm úgy véli: szabad kezük van abban, hogy a gyakorlatban megelőlegezzék az alkotmány szándékait. Zalm hivatalosan a hétfői Ecofin-ülésen vette át a pénzügyminiszterek tanácsának elnökségét, őt - a jelenleg érvényes rotációs rendszerben - 6 hónap múlva Luxemburg képviseletében amúgyis Juncker váltja. Ezután viszont brit EU-elnökség következik - márpedig az Egyesült Királyság nem tagja az eurózónának. A "Mr.Euro-mozgalom" élére a franciák álltak, de Párizs mellett Berlin is Junckert szeretné a poszton látni. A luxemburgi kormányfő már bizonyított: sikeresen simította el a francia és a német költségvetési hiány nyomán fellángolt uniós vitát.