A Fitch Ratings szerint 2010 utánra húzódhat az euró bevezetése

MTI
2004.07.07. 14:33
A közeli eurócsatlakozás jó kilátásaira hivatkozva felminősítette szerdán a balti országok és Szlovénia szuverén küladósi besorolását a Fitch Ratings, amely szerint ugyanakkor Magyarország euróövezeti csatlakozása áthúzódhat a következő évtizedre.

A legnagyobb európai hitelminősítő a Londonban kiadott szerdai közlemény szerint Észtország hosszú futamú devizaadósságának osztályzatát az eddigi "A mínuszról "A"-ra, Lettországét és Litvániáét egyaránt "BBB pluszról" "A mínuszra", Szlovéniáét "A pluszról" "AA mínusz"-ra javította. Mindegyik besorolásra érvényben maradt a további felminősítést valószínűsítő pozitív kilátás.

A hitelminősítő szerint a balti EU-tagországok és Szlovénia konvergencia-programja hiteles, és ezek az országok - esetleg Lettország kivételével - várhatóan 2007 elején már az euróövezetben lesznek.

A stabil kilátással nyilvántartott Lengyelországról ("BBB plusz") és Csehországról ("A mínusz"), valamint - az új EU-tagállamok közül egyedüliként - leminősítést valószínűsítő negatív kilátással sorolt Magyarországról ("A mínusz") a Fitch azt írta a szerdai közleményben: jelentős strukturális államháztartási hiányaik miatt valószínűtlen, hogy ezek az országok 2010 előtt csatlakozni tudnak az euróövezethez, sőt lehet, hogy csak 2010 után honosíthatják meg az eurót. Magyarország küladósságára a Fitch tavaly nyár óta tart érvényben negatív kilátást, a magas és egyidejű államháztartási és folyómérleg-hiány kezelhetősége feletti aggályaira hivatkozva.