Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fitch Ratings szerint 2010 utánra húzódhat az euró bevezetése

MTI
2004.07.07. 14:33
A közeli eurócsatlakozás jó kilátásaira hivatkozva felminősítette szerdán a balti országok és Szlovénia szuverén küladósi besorolását a Fitch Ratings, amely szerint ugyanakkor Magyarország euróövezeti csatlakozása áthúzódhat a következő évtizedre.

A legnagyobb európai hitelminősítő a Londonban kiadott szerdai közlemény szerint Észtország hosszú futamú devizaadósságának osztályzatát az eddigi "A mínuszról "A"-ra, Lettországét és Litvániáét egyaránt "BBB pluszról" "A mínuszra", Szlovéniáét "A pluszról" "AA mínusz"-ra javította. Mindegyik besorolásra érvényben maradt a további felminősítést valószínűsítő pozitív kilátás.

A hitelminősítő szerint a balti EU-tagországok és Szlovénia konvergencia-programja hiteles, és ezek az országok - esetleg Lettország kivételével - várhatóan 2007 elején már az euróövezetben lesznek.

A stabil kilátással nyilvántartott Lengyelországról ("BBB plusz") és Csehországról ("A mínusz"), valamint - az új EU-tagállamok közül egyedüliként - leminősítést valószínűsítő negatív kilátással sorolt Magyarországról ("A mínusz") a Fitch azt írta a szerdai közleményben: jelentős strukturális államháztartási hiányaik miatt valószínűtlen, hogy ezek az országok 2010 előtt csatlakozni tudnak az euróövezethez, sőt lehet, hogy csak 2010 után honosíthatják meg az eurót. Magyarország küladósságára a Fitch tavaly nyár óta tart érvényben negatív kilátást, a magas és egyidejű államháztartási és folyómérleg-hiány kezelhetősége feletti aggályaira hivatkozva.