Ágnes
-5 °C
2 °C

Nem lehet pozítiv adóslista

MTI
2004.07.08. 20:28
"Ezt a javaslatot mindig elutasítottam, most is ezt fogom tenni" - mondta a Péterfalvi Attila a Népszava azon információja kapcsán, hogy banki vezetők hamarosan újabb egyeztetést kezdeményeznek vele a pozitiv adóslista kérdésben. Közlése szerint hivatalba lépése óta többször tárgyaltak már e témában.

Nincs egyetlen olyan érv sem, amely indokolná "az adatvédelem háttérbe szorítását" - jelentette ki Péterfalvi Attila, hozzátéve, az Alkotmánybíróság állásfoglalása szerint "akkor lehet csak alapjogot korlátozni, ha a cél más módon el nem érhető", s más alapjog érvényesüléséhez szükséges, de ebben az esetben is figyelembe kell venni az arányosság elvét.

"Van egy negatív adóslista azokról, akik nem fizetnek. Miért kellene a rendesen fizetőkről központi nyilvántartást vezetni?" - tette fel a kérdést Péterfalvi Attila, aki szerint az, "aki nincs rajta a negatív adóslistán, azt pozitív adósnak kell tekinteni". Az adatvédelmi biztos szerint egy pénzintézetnek "semmi köze hozzá", hogy ügyfelének másik banknál milyen tartozása van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!