Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lehet pozítiv adóslista

MTI
2004.07.08. 20:28
"Ezt a javaslatot mindig elutasítottam, most is ezt fogom tenni" - mondta a Péterfalvi Attila a Népszava azon információja kapcsán, hogy banki vezetők hamarosan újabb egyeztetést kezdeményeznek vele a pozitiv adóslista kérdésben. Közlése szerint hivatalba lépése óta többször tárgyaltak már e témában.

Nincs egyetlen olyan érv sem, amely indokolná "az adatvédelem háttérbe szorítását" - jelentette ki Péterfalvi Attila, hozzátéve, az Alkotmánybíróság állásfoglalása szerint "akkor lehet csak alapjogot korlátozni, ha a cél más módon el nem érhető", s más alapjog érvényesüléséhez szükséges, de ebben az esetben is figyelembe kell venni az arányosság elvét.

"Van egy negatív adóslista azokról, akik nem fizetnek. Miért kellene a rendesen fizetőkről központi nyilvántartást vezetni?" - tette fel a kérdést Péterfalvi Attila, aki szerint az, "aki nincs rajta a negatív adóslistán, azt pozitív adósnak kell tekinteni". Az adatvédelmi biztos szerint egy pénzintézetnek "semmi köze hozzá", hogy ügyfelének másik banknál milyen tartozása van.