Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A Nordzucker egyesítette magyar társaságait

MTI
2004.07.09. 17:06
Tizenhárom hónap alatt sikerült a három magyar társaságot, a Mátra Cukor Rt.-t, a Szolnoki Cukorgyár Rt.-t és a Szerencsi Cukorgyár Rt.-t összeolvasztani, immáron a Mátra Cukor Rt. a braunschweigi székhelyű Nordzucker egyetlen magyarországi érdekeltsége - tájékoztatta Werner Küster, a német cég nemzetközi üzletágának vezetője pénteken az MTI-t.

A Nordzucker az elmúlt évben vásárolta meg a francia Béghin-Say cégcsoporttól a három magyarországi cukorgyárban lévő részesedését, majd 2003 márciusában tovább növelte befolyását a három magyar cukoripari társaságban. Werner Küster tájékoztatása szerint június 30-án a cégbírósági bejegyzéssel jogerőre emelkedett a fúzió, júliustól pedig az egyetlen működő társaság a Mátra Cukor Rt., amelyben a Nordzucker 98,8 százalékos részesedéssel bír.

A szakember szerint a cukoripari társaságok összevonása megteremtette egy új szervezeti felépítés feltételeit, amelyet lényegesen gyorsabb folyamatok, költséghatékonyság és rövid döntési utak jellemeznek. A következő kampányban Magyarországon a szolnoki és a szerencsi cukorgyár feladata lesz a cukorrépa feldolgozása, míg a hatvani telephely vállalati központként és kiszerelő üzemként működik tovább - közölte a cég nemzetközi üzletágának vezetője.

Nordzucker AG. márciusban nyilvánosságra hozott adatai szerint piaci részesedése Magyarországon eléri a 37 százalékot. Három gyára az elmúlt évben, együttesen több mint 20 milliárd forint árbevételt ért el, veszteséges működés mellett. Az idei üzleti terv viszont már 25 milliárd forintos árbevétellel és nyereséggel számol.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!