Ilona
17 °C
32 °C

A Jukosz nyolcmilliárd dollárt ajánl adóhátraléka fejében

MTI
2004.07.11. 21:57
A Jukosz nyolcmilliárd dollárt kínált 2000-2003 közötti adóhátraléka fejében az orosz hatóságoknak, ha hároméves részletfizetési lehetőséget kap - értesült az Interfax hírügynökség vasárnap az ostromlott olajcég egyik vezetőjétől. Az ajánlatot Stephen Theede vezérigazgató tette a kormánynak csütörtökön küldött levelében, miután lejárt a Jukosz-nak szabott határidő 2000-ről jogerősen megítélt 3,4 milliárd dolláros adóhátraléka kifizetésére.

Theede biztosítékként állítólag felkínálta a Jukosz által válófélben lévő fúziós partnerében, a Sibneftben még birtokolt 35 százalékos részvénypakettet (amely közel 4,7 milliárd dollárt ér). A kormány azonban pénteken jelezte, hogy nem kívánja átütemezni a Jukosz adótartozását. A cégnek elegendő eladható eszköze van a fizetéshez, amire a törvény megfelelő időt hagy - mondta Alekszandr Kudrin pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy az ügy már a végrehajtás szakaszában van.

A végrehajtók hozzáláttak a számlák zárolásához a Jukosz regionális leányvállalatainál is, és jelezték: ha ez a pénz nem lesz elég a hátralék behajtására, akkor áttérnek majd egyes vagyonrészek lefoglalására kiárusítás céljából. A Jukosz közölte, hogy a vagyonzárral párosuló 3,4 milliárdos végrehajtás és a hasonló nagyságú 2001-es követelés fokozatosan megbéníthatja tevékenységét, és hónapokon belül csődbe juttathatja. Elemzők szerint a cég tíz milliárd dolláros adószámlával nézhet szembe.

A Jukosz tavaly október óta őrizetben lévő alapító-főrészvényese, Mihail Hodorkovszkij - aki hétfőn áll ismét egy moszkvai bíróság elé nagystílű privatizációs és adócsalás vádjával - kifejezte készségét 32 százalékos tulajdonhányadának átadására a cég adósságának rendezése és csődjének elkerülése fejében. Ajánlata azonban eddig nem talált visszhangra.