Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A SAS több járatát törli létszámhiány miatt

MTI
2004.07.13. 14:33
A skandináv SAS légitársaság a nyári nyaralási idényben számos járatát kénytelen törölni a légi személyzet hiánya miatt: a jelenlegi személyzeti létszámmal 60 ezer utas hétvégi kiszolgálását nem lehet biztosítani - közölte a SAS szóvivője a Jyllands-Posten keddi számában. A múlt hétvégén a SAS 45 járatát kényszerült törölni - mintegy 4 ezer utassal - európai forgalma mintegy 600 járatából. Ez a Kastrup repülőtéren kaotikus állapotokhoz vezetett. A szóvivő szerint augusztus 1-ig a konszern átalakítása és a nyári szabadságok miatt újabb járattörlésekre lehet számítani. Az érintett járatokat a SAS internetes oldalán közlik. Az elmúlt három év nagy veszteségei után a SAS létszámcsökkentési intézkedéseket is kénytelen volt bevezetni bár tömeges elbocsátásokra nem került sor.

A SAS-csoport márciusi bejelentése szerint sikerült bérmegállapodásra jutni a légitársaság pilótáival és fedélzeti személyzetével a bércsökkentést és a munkaidő-növelést egyidejűleg tartalmazó takarékossági tervben. Ezzel teljessé vált a mintegy 30 ezer dolgozóval a bérmegállapodás, és sikerült elkerülni a tömeges elbocsátásokat. A SAS igazgatótanácsa akkor megerősítette azt a korábban bejelentett tervet is, hogy három - egy svéd, egy norvég és egy dán önálló nemzeti - részre osztják a SAS légitársaságot. A megállapodás segíti a társaságot a 2005-ig tervezett 14 milliárd svéd koronás (1,7 milliárd dollár) költségcsökkentésben.