Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az orosz bankszektorban a bizalmi válság folytatódik

MTI
2004.07.13. 14:35
Orosz elemzők szerint az orosz bankszektor iránti bizalmi válság folytatódik, noha enyhül, de mindaddig feszültségek lesznek, amíg a válság alapvető okait nem kezelik megfelelően. Ehhez véleményük szerint az orosz jegybanknak gyorsabban kellene intézkednie a (betétesek körében uralkodó) bizalmi válság felszámolására, alapvető reformokat kellene végrehajtania, röviden szólva elvégezni a szektor konszolidálását, megszabadulni a bizonytalan likviditású kisbankoktól. Még professzionálisabb és nyugodtabb módon kell válaszolnia az egykori nagy bankválság jeleire emlékeztető fejleményekre, meg kell nyugtatnia a betéteseket, hogy pénzüket visszakapják.

Pozitív fejlemény, hogy a hét végén az orosz törvényhozás egy új betétbiztosítási törvényt hagyott jóvá. A múlt héten az orosz jegybank 7 százalékról 3,5 százalékra csökkentette a kereskedelmi bankok felé a kötelező tartalékrátát. Szergej Ignatyjev jegybankelnök más lépéseket is kilátásba helyezett a bankrendszerben terjedő bizalmi válság elhárítására, közölte, hogy a jegybank hitelt nyújt az állami Vnyestorgbanknak (amely a második legnagyobb orosz bank), hogy megvehesse a Guta Bankot, amely fizetésképtelenség miatt felfüggesztette működését. A legnagyobb orosz magánbank, az Alfa Bank csütörtökön tíz százalékos illetéket kezdett szedni azoktól az ügyfeleitől, akik a határidő lejárta előtt veszik ki tartós betéteiket, míg a hatóságok csillapítani igyekeztek a bizalmi válságot.