Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Emelkedett az olaj ára

MTI
2004.07.14. 09:41
A nyersolaj szabadpiacán szerdán emelkedtek az árak és - mint mondják - további felfelé ívelés várható a 40 dolláros ár felé, mivel a piac izgatottan reagál minden, az ellátás bizonytalanságát jelző kisebb jelentőségű hírre is. Mára várják az amerikai készletek alakulásáról szóló adatokat. Eszerint ugyan növekedés várható - a július 7-ével kezdődő hétre - az amerikai nyersolajkészletekben - a Reuters szakértői jóslatában a nyersolajtartalékok 1,4 millió hordóval, a benzinkészletek 500 ezer hordóval emelkedtek- , ám a piacon hatnak a bizonytalansági tényezők: az iraki olajexporttal és a Jukosz sorsával kapcsolatos kételyek. Irak csak a déli olajkikötőjéből exportál napi 1,8 millió hordó olajat, az északi, Törökországon át vezető olajcsővezeték működését a szabotázsok és az infrastruktúra fogyatékosságai akadályozzák.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, augusztusi határidőre szerda reggel hordónként (159 liter) 39,70 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 16 centtel drágább a keddi New York-i zárónál. Kedden az ár 6 centtel 39,44 dollárra csökkent. Az ólmozatlan normálbenzin augusztusra szerda reggel gallononként (3,78 liter) 1,2885 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,32 dollárral drágább a keddi New York-i zárónál. Kedden az ár 1,49 centtel 1,2853 dollárra gyengült. Hétfőn a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az augusztusi jegyzésű északi-tengeri Brent olajfajta hordójának az ára 6 centtel 36,69 dollárra nőtt.