Lesz elég olaj Magyarországon

MTI
2004.07.15. 16:34
Az Oroszországban a Jukosz egyes részvényesei ellen folyó bírósági eljárás nem lesz kihatással a vállalat termelésére és exportszállításaira, biztosította levélben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Kovács Lászlót. A magyar külügyminiszternek a Magyarországra irányuló orosz olajszállítással kapcsolatban 2004. július hetedikén intézett levelet orosz partneréhez.

Szergej Lavrov Kovács Lászlónak írt, a napokban érkezett válaszában azt írja: "az orosz hatóságok nem tűzték ki célul, hogy bármi módon akadályozzák a Jukosz termelésének és exportjának normális mederben folyását. Ilyen irányú fejlemények senkinek nem állnak érdekében."

A Jukosz a Mollal kötött hosszútávú szerződése alapján a magyarországi kőolaj szükséglet hatvan százalékát biztosítja. A Jukosz a Mol Csoporttal 2003 júliusának elején kötött tíz éves kőolajszállítási szerződés alapján évente 7,2 millió tonna kőolajat szállít a Barátság kőolajvezetéken Magyarország, illetve Szlovákia irányába.

Mosonyi György a Mol Rt. vezérigazgatója az elmúlt héten a Yukos-üggyel kapcsolatban közölte az MTI-vel, hogy az olajszállítások a szerződések szerint zajlanak és semmilyen ok nincs a aggodalomra.