Judit
3 °C
7 °C

Lehűtötték a kínai gazdaságot

MTI
2004.07.16. 13:21
A kínai gazdaság az idei év első felében 9,7 százalékkal bővült, a vártnál alacsonyabb ütemben, ami arra utal, hogy a gazdaság lehűtését célzó intézkedések hatásosaknak bizonyultak. A pekingi statisztikai hivatal által pénteken közzétett adatok szerint a gazdaság ugyan sokkal gyorsabban bővült, mint a 2004-re hivatalosan célul kitűzött hét százalék, de alatta maradt a szakértői jóslatokban szereplő 10,6 százalékos tempónak.

A kínai vezetőket aggodalommal töltötte el, hogy a túlságosan gyors ütemű bővülés felfűti az inflációt és pénzügyi gondokat okoz. Ezért szigorították a hitelfelvételi lehetőséget, és országszerte felülvizsgálták a fejlesztési projekteket, hogy gátat szabjanak a spekulációs célú fejlesztéseknek.

A fogyasztói árak az év első felében 3,6 százalékkal álltak a 2003 év azonos időszakának szintje felett. Júniusban az árak viszont még öt százalékkal növekedtek éves szinten, amiből egyes szakértők arra következtetnek, hogy a kínai központi bank esetleg emelheti a kamatokat, első ízben kilenc év óta.

Tavaly a kínai gazdaság 9,1 százalékkal bővült, és ez az acéliparban, az építőiparban, a cementgyártásban feszültségeket, energiahiányt és szállítási gondokat okozott, és magasabbra lökte az árakat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?