Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hodorkovszkij tagadja a vádakat

MTI
2004.07.16. 13:32
A Mescsanye kerületi bíróságon csütörtökön felolvasott vádak szerint Hodorkovszkij privatizált vállalatok részvényeinek fondorlatos megszerzésére szakosodott bűnszövetkezetet hozott létre, illetve irányított oldalán a Jukosz másik alapító-főrészvényesével, Platon Lebegyevvel. Így az államügyész szerint eltulajdonították az 1994-ben privatizált Apatit műtrágyagyár húsz százalékát, továbbá 1999-2000-ben nagystílű adócsalást vittek véghez.

"Be fogom bizonyítani annak a kísérletnek a képtelenségét, hogy az én rovásomra írják a privatizáció lebonyolítása során elkövetett hibákat" - mondta a volt Jukosz-vezér az Apatit-részvények állítólagos elsikkasztásáról. Az adócsalási váddal kapcsolatban rámutatott, hogy a Jukoszt az adószervek évente akár ötszázszor is ellenőrzik, és a cég adóelszámolását közvetlenül az adótárcához nyújtják be. A Jukosz rendszeresen, a mindenkori hatályos törvényeknek megfelelően fizette az adókat - mutatott rá.

Lebegyev, a Jukoszt ellenőrző Menatep holding volt feje a maga részéről koholtnak nevezte a pert, és kijelentette: nincs semmilyen bizonyíték, amely alátámasztaná vétkességét. Az ügy tárgyalása kedden folytatódik a moszkvai bíróságon.