Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Hodorkovszkij tagadja a vádakat

MTI
2004.07.16. 13:32
A Mescsanye kerületi bíróságon csütörtökön felolvasott vádak szerint Hodorkovszkij privatizált vállalatok részvényeinek fondorlatos megszerzésére szakosodott bűnszövetkezetet hozott létre, illetve irányított oldalán a Jukosz másik alapító-főrészvényesével, Platon Lebegyevvel. Így az államügyész szerint eltulajdonították az 1994-ben privatizált Apatit műtrágyagyár húsz százalékát, továbbá 1999-2000-ben nagystílű adócsalást vittek véghez.

"Be fogom bizonyítani annak a kísérletnek a képtelenségét, hogy az én rovásomra írják a privatizáció lebonyolítása során elkövetett hibákat" - mondta a volt Jukosz-vezér az Apatit-részvények állítólagos elsikkasztásáról. Az adócsalási váddal kapcsolatban rámutatott, hogy a Jukoszt az adószervek évente akár ötszázszor is ellenőrzik, és a cég adóelszámolását közvetlenül az adótárcához nyújtják be. A Jukosz rendszeresen, a mindenkori hatályos törvényeknek megfelelően fizette az adókat - mutatott rá.

Lebegyev, a Jukoszt ellenőrző Menatep holding volt feje a maga részéről koholtnak nevezte a pert, és kijelentette: nincs semmilyen bizonyíték, amely alátámasztaná vétkességét. Az ügy tárgyalása kedden folytatódik a moszkvai bíróságon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!